Balina Verhalenfestival

Meral Polat
Foto: Peter de Jong

Balina Verhalenfestival
Het 25-jarig bestaan van het Bureau Discriminatiezaken is aanleiding om in Zaanstad – de gemeente waar we in 1996 van start gingen – een cultuurfestival te organiseren. Op zondag 26 september staan elf uur lang kunst en cultuur uit meerdere werelddelen centraal. Tussen elf uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds kan er worden genoten van een zorgvuldig samengesteld topaanbod aan films, spoken word, theater, ontmoetingen, exposities en muziek. Daarbij staat de diversiteit – in velerlei opzicht – centraal.

De naam Balina is een verwijzing naar de Zaans-Waterlandse geschiedenis. Balina betekent ‘walvis’ in het Turks, Spaans, Roemeens en enkele andere talen. De Zaanstreek en Waterland waren in de voorgaande eeuwen belangrijke walvisvaartcentra waarin Nederlanders en buitenlanders samenwerkten. Het Balina Verhalenfestival vindt plaats op meerdere Zaandamse locaties; de Bullekerk, De Fabriek, Zorgcirkel Saenden en FluXus.

PROGRAMMA

In de Bullekerk zijn optredens van woordkunstenaars Roziena Salihu, Rachad Debdoubi en Luan Buleshkaj. Zij brengen spoken word van het hoogste niveau. De Human Library komt langs op het terras van de Bullekerk, voor ontmoetingen met mensen naar wie je misschien wel heel nieuwsgierig bent. Midist/Wasim neemt je mee voor een muzikale tocht door de straten van Libanon, Syrië en Palestina. De band Shakuar vermengt traditionele muziekelementen uit Noord-Afrika en Namibië met hiphop, r&b en electronica. In de Jan Pasveerzaal van FluXus is de toneelvoorstelling X Y We te zien. En ter gelegenheid van het festival vertoont het Zaandamse filmtheater De Fabriek in september elke zondagavond een internationale themafilm. Het festival wordt afgesloten met een optreden van het Meral Polat Trio: “Smartelijk gezongen klaagliederen, liefdesliedjes vol verlangen, sexy up-temponummers.” (De Volkskrant ****).

Fotografen: MAON, Alwin Poiana, Simon Trel, Peter de Jong

PROGRAMMA BULLEKERK
11.00 uur: inloop
11.30 uur: opening door burgemeester Hamming
12.15 uur: optreden band Shakuar
15.00 uur: Roziena Salihu (spoken word)
15.30 uur: optreden Midist/Wasim
19.30 uur: Rachad Debdoubi (spoken word)
20.00 uur: Luan Buleshkai (spoken word)
20.30 uur: optreden Meral Polat Trio

Gratis toegang
De entree is overal gratis, met uitzondering van de films in filmtheater De Fabriek. Reserveren kan niet, wij werken op basis van het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Houd er rekening mee dat tijdens het Balina Verhalenfestival de dan geldende coronamaatregelen in acht worden genomen.

26/09/2021 11:30
    26/09/2021 11:00