Karl Jenkins’ The Armed Man – ZFC Zaandijk en A capellakoor Cantabile

The Armed Man – ‘Mis voor Vrede’ – is een compositie voor solisten, koor en orkest van Karl Jenkins uit 1999. Hij schreef dit stuk voor het Royal Armouries Museum ter gelegenheid van de feesten naar aanleiding van het nieuwe millennium. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd op 25 April 2000 in Londen en opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis. ‘The Armed Man’ brengt de groeiende dreiging van een afdaling in oorlog in kaart en toont de verschrikkingen die oorlog met zich meebrengt. De mis eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, waarin ‘verdriet, pijn en dood kunnen worden overwonnen’.

Net zoals het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten is ‘The Armed Man’ deels gebaseerd op de Katholieke mis, geschreven ter promotie van de vrede. Naast fragmenten uit de Katholieke mis, bevat de tekst woorden uit andere religieuze en historische bronnen, waaronder de islamitische oproep tot gebed, de Bijbel en de Mahabharata. Schrijvers wier woorden in het werk voorkomen zijn Rudyard Kipling, Alfred Lord Tennyson en Sankichi Toge.

ZFC Zaandijk en A capella koor Cantabile hadden dit werk al veel eerder zullen uitvoeren. Dat ging niet vanwege corona. In de huidige tijd blijkt deze compositie pijnlijk toepasselijk. De dirigenten Arnold van ’t Ent, ZFC en Margreeth van Vlierden, Cantabile trekken bij de uitvoering van dit werk samen op.

Kaartverkoop
Kaarten a 15,00 euro zijn verkrijgbaar op: https://www.zfc-zaandijk.nl/ en aan de zaal. Kinderen tot 18 jaar betalen 5,00 euro.

Meer informatie
  • Begint om
    21/05/2022 20:00
  • Deur open
    21/05/2022 19:00