Gonda Kaai – harpconcert

Aangetrokken door de magische klanken van de harp. Geraakt door de vele snaren en verhalen van de harp als harpiste en historica. Nog altijd.  

Gonda Kaai leerde de harp bespelen door Gertru Pasveer en heeft later nog twee jaar les gehad van Alexander Bonnet aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daarna is zij geschiedenis gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is afgestudeerd in de Niet-Westerse Geschiedenis bij Heather Sutherland en Edien Bartels.

De ontwikkeling van de harp door de eeuwen heen is een geschiedenis vol tegenstellingen. Van een eenvoudige boogharp naar de rijk versierde pedaalharp van Marie-Antoinette, koningin van Frankrijk in de 18e eeuw tot de Réus 49, de reusachtige zwarte harp van Remy van Kesteren met 49 snaren, dempmechaniek en zowel akoestisch als elektrisch bespeelbaar. De harp is vrouwelijk en mannelijk. Liefelijk als de harp bespeeld door een Victoriaans engelenkind tegenover de “harp uit de hel” en de demonische harpist” op de schilderijen van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch.

De zoektocht van Gonda naar de vele verschijningsvormen en de betekenis van de harp voor mensen van verschillende tijden en culturen heeft geleid tot een voorstelling met historische vertellingen, prachtige  kostuums en betoverend snarenspel: “De Historie van de Harp”. 

Meer informatie
  • Begint om
    11/03/2020 11:00
  • Deur open
    11/03/2020 10:30