Jewish Jazz – een concert met een verhaal

Het verhaal van de evolutie van de jazz en de invloed van Joodse componisten en muzikanten op het jazzgenre.

Mirjam van Dam en haar muzikanten vertellen het verhaal van mensen als George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Sophie Tucker en vele anderen: wereldberoemde componisten, schrijvers en artiesten die ooit als arme Joods vluchtelinge in New York aankwamen om daar een nieuw leven te beginnen. Het verhaal van hoe zij, in samenwerking met zwarte musici, jazzmuziek tot bloei brachten in een tijd dat dit niet vanzelfsprekend was. Hoe ze Broadway en Hollywood groot maakten en de Amerikaanse entertainmentbusiness op de kaart zetten.

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastische muziek. Mirjam van Dam en haar band laten bekende en minder bekende jazzstandards horen en vertellen verhalen over de invloed van Oost-Europese klezmer, Joodse religieuze muziek en de overlap met zwarte muziek.

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Schejn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘Funny Valentine’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.

Muzikanten:
Mirjam van Dam – tekst en zang
Ed Boekee – piano
Lior Kuperberg – saxofoon
Niels Tausk – contrabas
Roberto Vittorio Haliffi – drums & percussie

Tickets € 20 (plus servicekosten)

Meer informatie
  • Begint om
    05/05/2022 20:00
  • Deur open
    05/05/2022 19:00